VERBROEDERING

Door mijn vele reizen met de camper kom ik vrij vaak in contact met petanqueclubs, zowel in binnen- als buitenland.

Zo kwam ik in november 2014 terecht op een camping in het noorden van Frankrijk, meerbepaald in Gravelines. Een mooie accomodatie, een gezellige sfeer en wat me direct opviel de kwaliteit van de camping. De président van de camping, monsieur Gerard, was een crème van een man. We konden het direct zeer goed met elkaar vinden. Zo kwam algauw ter sprake dat ook wij over een petanqueclub beschikten en snel werden de agenda's naast elkaar gelegd om een verbroedering te organiseren. Louter recreatief, geen topcompetitie. Ook zij beschikten over voldoende recreanten om dit te kunnen organiseren.
Thuis gekomen begon de praktische organisatie van deze activiteit. Datum werd 18 april 2015, een bus werd op de kop getikt en dan op zoek naar spelers. Wie zou hem of haar belachelijk willen maken in het land bij uitstek van de petanque: Frankrijk, de bakermat van dit spelletje?

Bij de eerste dag van de bekendmaking van deze reis binnen onze club, duurde het slechts één dag of de bus was volzet! Jammer voor hen die te laat waren.
De dag van 18 april kwam eraan. Een uitgebreid ontbijtbuffet in het lokaal en iedereen was in "the mood" vertrek richting Gravelines. 20 binnepleinen en 30 buitenpleinen lagen ons ginds op te wachten.
Het hoeft niet gezegd dat na vijf kilometer rijden reeds de eerste "aperitiefpintjes" werden ontkroond. Voor de abdij van de paterkes van Westvleteren vonden we in het Jagershof een soepke en een sandwichken. Enkele volksspelen vrolijkten de groep nog meer op. Dan de bus in op weg naar de "slachtbank".

Dorpspleines Gravelines

In Gravelines kon de pret niet meer op. Er werd verloren ( of gewonnen ) dat het een lieve lust was. Tussendoor werd de bus terug aangevuld met het nodige vocht voor de terugreis. En blijkbaar kenden de Fransen ons "clubken" nog niet, want bij het afscheid bleek hun kantine leeg gedronken te zijn: geen bier meer, geen wijn meer, ... nada ! Maar ... de verbroedering was wel geslaagd.

Op de terugweg werd halt gehouden in 't Hof van Commerce waar ook Jean Blaute, Wim Opbrouck en Ray Cook hun opwachting hadden gemaakt voor de "Bende van Wim" werden nog enkele flesjes soldaat gemaakt.
Raar genoeg bleef het daarna stil in de bus. Maar dan kende onze chauffeur ook nog de Leiehoek niet goed. Er diende nogmaals halt gehouden te worden in Kortrijk: een sanitaire stop, maar vooral om dat 78 ste pilsje nog te kunnen achterover slaan.
Uiteindelijk landde de bus in de Vaartstraat rond 2.00 uur. Een nachtelijk spelletje door enkele clubleden rondde deze uniek trip af.

Deze dag was een succes. Carlos, Guy en Bertrand hebben daar zelfs de Fransen geleerd hoe Belgische "amateurkes" petanque spelen ! Proficiat !

Hier komt zeker nog een vervolg op. Vraag me niet wanneer, want zo'n prachtige reisdag organiseren kost tijd en energie.

De voorzitter